Β-Χοριακή: Όλα όσα θέλεις να μάθεις

Η Β-Χοριακή ή αλλιώς Β-Χοριακή γοναδοτροπίνη, είναι μια ορμόνη που παράγει το γυναικείο σώμα, ύστερα από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Από τη στιγμή, δηλαδή, που το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα γύρω στις 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, αρχίζει να παράγεται η Β-Χοριακή γοναδοτροπίνη από τον πλακούντα.

Πώς ανιχνεύεται

Η συγκεκριμένη ορμόνη εντοπίζεται στο αίμα και στα ούρα, γι’ αυτό και βοηθάει στο να καταλάβεις αν είσαι έγκυος. Αν και μπορεί να ανιχνευθεί μέσω κάποιου τεστ εγκυμοσύνης, πιο αξιόπιστη θεωρείται η αιματολογική εξέταση, καθώς δίνει στον ιατρό συγκεκριμένες τιμές και παράλληλα τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Πότε γίνεται η εξέταση

Η μέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί περίπου 10-14 μέρες μετά τη σύλληψη.

Επανάληψη της εξέτασης

Σε ειδικές περιπτώσεις που ο γυναικολόγος σου θα κρίνει, μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της μέτρησης. Για παράδειγμα, έντονες κράμπες στη μήτρα, αιμορραγία, καθώς και άλλες περιπτώσεις, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια επαναληπτική εξέταση.

Τιμές της Β-Χοριακής

Γενικά, οι φυσιολογικές τιμές κινούνται από 50 και πάνω. Αν οι τιμές είναι χαμηλότερες, αυτό οφείλεται συνήθως σε πιθανή αποβολή, σύνδρομο κενού σάκου ή εξωμήτρια κύηση. Αν οι τιμές είναι υψηλές, μπορεί να υπάρχει δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, ή ενδεχομένως η αιτία να κρύβεται σε παθολογικές καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και όχι, όπως για παράδειγμα να παρατηρούνται παθολογίες του πλακούντα.

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου είναι πως καθοριστικό ρόλο σε μια εγκυμοσύνη παίζει ο γυναικολόγος. Επίλεξε έναν ιατρό με εμπειρία, που θα σου εμπνέει εμπιστοσύνη και θα μπορεί να σε καθοδηγήσει σε κάθε περίπτωση.