Αυτό είναι το εγκαταλελειμμένο «μυστικό» χωριό της ΔΕΗ στην Ήπειρο

Μια ιδιαίτερη και ξεχασμένη μικρή πολιτεία ή ας πούμε μια «μυστική πόλη» υπάρχει στην Ήπειρο και δεν την γνωρίζουν πολλοί.

Βρίσκεται σε μια απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από τη Φιλιππιάδα, στην περιοχή του Ξηροβουνίου. Ο λόγος για τον παλιό συνοικισμό της ΔΕΗ, κάτω από το φράγμα του Λούρου, ο οποίος σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και φυσικά έρημος. Ωστόσο κάποτε είχε ζωή. Κι αυτό γιατί φιλοξενούσε τριάντα οικογένειες μόνιμου και εποχικού προσωπικού της επιχείρησης. Ήταν μια «μικροπολιτεία» η οποία στην πραγματικότητα χτίστηκε δίπλα στον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό που κατασκεύασε η ΔΕΗ, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την φιλοξενία των εργαζομένων.

Ο οικισμός που εκτείνεται σε 104.000 τ.μ. μοιάζει με μια μεγάλη περιφραγμένη γετονιά. προσβάσιμος είναι μόνο ο περιμετρικός δρόμος που οδηγεί στο φράγμα, αλλά και η μικρή εκκλησία που βρίσκεται εκεί. Αρχικά, οι εργαζόμενοι έμεναν εκεί δωρεάν και τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στη Φιλιππιάδα. Αργότερα, κατέβαλαν ένα μικρό ποσό ως αντίτιμο της διαμονής, ενώ το ίδιο περίπου συνέβη με την κατανάλωση ρεύματος, που αρχικά ήταν δωρεάν, αργότερα όμως αφαιρούνταν από τη μισθοδοσία.

Το 1961 η μικρή κοινότητα του φράγματος, αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Παντάνασσας και αργότερα, το 1997, στον Δήμο Ξηροβουνίου.  Σήμερα, ο οικισμός της ΔΕΗ στον Λούρο είναι απροσπέλαστος και περιφραγμένος, ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι της τοπικής, κοινωνικής (και ενεργειακής) ιστορίας της Ηπείρου και της Ελλάδας.

Δείτε τις εικόνες από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=seXFe3fZUDs&t=11s” width=”640″ height=”640″]