Γεφύρι Κλειδωνιάς: Ο γάμος που κατέληξε σε φονικό και η βεντέτα

Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά γεφύρια στην Ήπειρο. Στέκεται πάνω από τον κρυστάλλινο ποταμό Βοϊδομάτη στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής. Είναι το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, το οποίο κρύβει και μια ιστορία πίσω του. Ένα φονικό με αφορμή έναν γάμο και μια βεντέτα που ακολούθησε. 

Ήταν κάπου στα τέλη του 16ου αιώνα όταν μια οικογένεια με το όνομα Γεραίνη ξεκίνησε από το χωριό του Αγίου Μηνά με την κόρη νύφη για να πάνε στο γάμο. Νύφη και οικογένεια κατευθύνονταν με τα πόδια στο σπίτι του γαμπρού. Ωστόσο, στο γεφύρι τους είχαν στήσει ενέδρα. Ήταν ένας άνδρας από την οικογένεια Σταμάτη που δεν ήθελε αυτόν τον γάμο. Έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές για το λόγο που δεν ήθελε να γίνει ο γάμος της συγκεκριμένης γυναίκας. Σύμφωνα με τους ντόπιους ήταν θέμα τιμής. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σταμάτης και μερικοί φίλοι του να στήσουν την ενέδρα και μόλις δουν την οικογένεια Γεραίνη να πλησιάζει, να επιτεθούν. Νεκροί έπεσα οι γονείς της νύφης και δύο ξαδέρφια της.

Η βεντέτα που ακολούθησε

Όπως λένε οι ντόπιοι, έτσι άνοιξε ένας κύκλος βεντέτας στο χωριό, μετά τον ματωμένο γάμο που δεν έμελλε να γίνει. Διηγήσεις που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα λένε ότι η οικογένεια Γεραίνη αποφάσισε αργότερα να πάρει εκδίκηση για το φονικό, σκοτώνοντας μέλη της οικογένειας Σταμάτη. Παρά το γεγονός ότι οι τότε οθωμανικές αρχές επενέβησαν για να σταματήσουν τη βεντέτα, τελικά δεν τα κατάφεραν. Το χωριό Άγιος Μηνάς, που άλλοτε έσφυζε από ζωή άρχισε να ερημώνει μετά τα εγκλήματα και της βεντέτας.

Η βεντέτα έγινε ακόμη και παραδοσιακό τραγούδι… 

«Κοράσιο ετραγούδαγε, πέρδικα, περδικούλα μου, λέει επάνω στο γεφύρι, γιάς Γεραίνη μ΄, κόρη μ΄ γιάς, και το γεφύρι εσείσθηκε, πέρδικα, περδικούλα μου λέει, κι ο ποταμός εστάθη…….. Κι το θεριό αντικρίθηκε λέει, από δεξιά καμάρα για πέστο, πέστο κόρη μου λέει, μεταδευτερωσέ το. Τι το καλό έχω να ειπώ Και να δευτερώσω; Έχασα κύριον και κυρά λέει, και δυο πρώτα ξαδέρφια».

Το γεφύρι της Κλειδωνιάς κάποια στιγμή κατέρρευσε και εκεί κατασκευάστηκε αυτό που μπορεί να δει κανείς σήμερα. Το νέο γεφύρι χτίστηκε το 1853 και είναι δημιούργημα του φημισμένου πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζου. Πρόκειται για ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς και σπάνιου φυσικού κάλλους…