Για τι να επιλέξετε φυσικό χλοοτάπητα και όχι πλαστικό γκαζόν

Η αναζήτηση του σωστού τάπητα γκαζόν είναι μια σπαζοκεφαλιά που έχουν συχνά αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών, προσπαθώντας να βελτιώσουν την αισθητική της κατοικίας τους.

Δύο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις για φυσικό γρασίδι είναι οι χλοοτάπητες σε μορφή χαλιού και το πλαστικό γκαζόν. Και τα δύο έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που καλύπτουν διάφορες ανάγκες. Παρακάτω θα δούμε τις ιδιαιτερότητες που έχουν και θα αξιολογήσουμε την καταλληλότητά τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις.

Οι τάπητες γκαζόν μπορεί να έχουν την μορφή χαλιού σε λωρίδες που τυλίγονται σαν ρολά. Συνήθως κατά την καλλιέργειά τους σχηματίζουν ένα πυκνό κάλυμμα που μοιάζει με χαλί. Μερικά κοινά είδη αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν το γρασίδι σαρανταποδαρούσας, τη βερμούδα ή ψιλό γρασίδι, το γκαζόν, το αμερικανικό γρασίδι και το Αφρικανικό γρασίδι.

Πλεονεκτήματα:

Φυσική εμφάνιση και αίσθηση:  Οι φυσικοί χλοοτάπητες προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία φυσικού περιβάλλοντος. Είναι δροσεροί και εκπέμπουν μία φρεσκάδα όταν συντηρούνται σωστά όλο τον χρόνο. 

Κάνουν καλό στο έδαφος: Ένα τάπητας γκαζόν ενισχύει το έδαφος αποτρέποντας τη διάβρωση, αυξάνοντας το οργανικό του περιεχόμενο και διευκολύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Εύκολη αντικατάσταση: Σε αντίθεση με τις τεχνητές εναλλακτικές λύσεις, το φυσικό γκαζόν έχει την ικανότητα να ξανά φυτρώνει μόνο του σε περίπτωση που υπάρξουν φθορές.

Μειονεκτήματα:

Συντήρηση: Οι χλοοτάπητες απαιτούν κούρεμα, συνεχόμενο πότισμα ειδικά τους θερινούς μήνες, λίπανση και ράντισμα για τα παράσιτα. Αρκετές φορές μπορεί να μολυνθούν από ασθένειες ή να προσβληθούν από παράσιτα.

Κατανάλωση νερού: Ανάλογα με την περιοχή και το είδος, το γκαζόν μπορεί να καταναλώσει σημαντική ποσότητα νερού.

Πλαστικό γκαζόν:

Οι πλαστικοί ή τεχνητοί χλοοτάπητες είναι αποτελούν συνθετικές εναλλακτικές λύσεις που μιμούνται το φυσικό χόρτο. Είναι πολύ δημοφιλή σε περιοχές με λειψυδρία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πλεονεκτήματα:

Χαμηλή συντήρηση: Μόλις εγκατασταθούν, οι τεχνητοί χλοοτάπητες χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Δεν απαιτείται κούρεμα, πότισμα ή λίπανση.

Ανθεκτικότητα: Αυτοί οι χλοοτάπητες μπορούν να αντέξουν την καταπόνηση και να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, συχνά οι εταιρείες κατασκευής δίνουν εγγυήσεις που κυμαίνονται από 8 έως 15 χρόνια.

Εξοικονόμηση νερού: Για περιοχές που έχουν έλλειψη σε νερό, οι τεχνητοί χλοοτάπητες προσφέρουν μια εικόνα ζωντανής πρασινάδας χωρίς την ανάγκη άρδευσης.

Ευελιξία: Οι τεχνητοί χλοοτάπητες μπορούν να εγκατασταθούν σε μέρη όπου το φυσικό γρασίδι μπορεί να μην ευδοκιμεί, όπως στέγες, παιδικές χαρές, εσωτερικούς χώρους ή άλλα σκίαστρα.

Μειονεκτήματα:

Περιβαλλοντικές ανησυχίες: Το πλαστικό γκαζόν για να παραχθεί απαιτεί πετρέλαιο και η απόρριψή τους μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενα. 

Δεν υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα: Σε αντίθεση με το φυσικό γρασίδι, δεν υποστηρίζει το οικοσύστημα,  δεν δημιουργεί  το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη εντόμων και δεν απορροφά διοξείδιο του άνθρακα.

Είναι γεγονός ότι η επιλογή φυσικού ή πλαστικού χλοοτάπητα εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις, τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και την προβλεπόμενη χρήση. Για ένα σπίτι  θα προτιμούσαμε την φυσική έκδοση, ενώ για μία παιδική χαρά σίγουρα το συνθετικό πλαστικό θα ήταν ότι καλύτερο. Επίσης για περιοχές κοντά στην θάλασσα η λύση του τεχνητού γκαζόν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φθοράς από την αλμύρα και το θαλασσινό νερό. Για παράδειγμα σε ένα πάρκο με νεροτσουλήθρες, σίγουρα θα ήταν καλύτερη λύση για την κάλυψη των επιφανειών που συγκεντρώνεται μεγάλοι και παιδιά, προσθέτοντας μια αντιολισθητική υφή στο δάπεδο.