Γιάννενα: Οι 10 φωτογραφίες που ξεχώρισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την επίσκεψή της

Στην πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης.

Η ίδια έκανε διάφορες επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα και αποχαιρετά την πόλη μέσα από 10 φωτογραφίες που δημοσιεύει στο Instagram συνοδευόμενες με την εξής λεζάντα:

“Επισκέφθηκα τα Γιάννενα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσής τους από τον τουρκικό ζυγό, μια επέτειο με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τον ελληνισμό. Ογδόντα πέντε μέρες σκληρών μαχών επανέφεραν στον εθνικό κορμό την προαιώνια ελληνική γη της Ηπείρου και ενσωμάτωσαν την πόλη «της σπάθης και της διανοίας», τόπο ευεργετών, πολυμήχανων εμπόρων, επιδέξιων τεχνουργών και δασκάλων του Γένους.

Οι λιθογραφίες από τη Συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή που εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών αποτυπώνουν την απελευθέρωση της πόλης. Η λαϊκή εικονογραφία σε πατριωτική έξαρση και οι ταπεινές ζωγραφιές της ένας αγωγός μνήμης. Μνήμης που τα Γιάννινα διατηρούν ζηλότυπα στα σπίτια και στα εικονοστάσιά τους, στο δημόσιο χώρο και στις ιδιωτικές συλλογές των ανθρώπων του, όπως αυτή του Κώστα Φρόντζου με κοσμήματα του 19ου και του 20ου αιώνα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Οδός Αβέρωφ, κόσμημα, Γιάννινα».

Στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης έφτιαξε ένα σχολείο πολιτισμικού και αισθητικού γραμματισμού, που στεγάζεται μέσα στο παλιό, κλειστό πλέον, δημοτικό σχολείο του χωριού. Η επίσκεψή μου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μ’ έκανε να νιώσω έντονη τη σύνδεση με μια πνευματική παράδοση που παραμένει ζωντανή και ακμαία στις καρδιές των ανθρώπων αυτού του τόπου.”