Κακοκαιρία Genesis – Έπεσαν 27.000 κεραυνοί – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Genesis», η οποία πλήττει μεγάλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής καταγράφονταν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και στο Ιόνιο.

Έως περίπου τις 19:00 της Παρασκευής το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς, οι περισσότεροι από οποίους έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Τα στοιχεία των σαυτόματων σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν ότι οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής.

Ο υψηλότερος αθροιστικός υετός καταγράφηκε την Παρασκευή στα Λεπιανά Άρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

Τα φαινόμενα αστάθειας θα παραμείνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας για τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη.

Κατά διαστήματα θα παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται μέσα στη θάλασσα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται η ανατολική Θεσσαλία, η βόρεια και κεντρική Εύβοια (που είχε χτυπηθεί και νωρίτερα την Παρασκευή), η περιοχή των Σποράδων, η Χαλκιδική και το ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο.

Προς το Σάββατο το κύμα της κακοκαιρίας μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και σε τμήματα της Πελοποννήσου. Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις, αλλά όχι σημαντικές.

Η κακοκαιρία θα αρχίσει να περιορίζεται από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο καιρός θα είναι καλύτερος.