Ο παράξενος λόγος που δεν χαμογελούσαν στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Όλοι έχουμε κάμια παλιά φωτογραφία πορτρέτο των παππούδων και γιαγιάδων μας ή τις βλέπουμε κρεμασμένες όταν πηγαίνουμε στο χωριό.

Πιθανόν να έχεις παρατηρήσει και αναρωτηθεί το εξής: Γιατί οι παλιοί δεν χαμογελούσαν στις φωτογραφίες; Η πλειοψηφία φαίνεται σχεδόν ανέκφραστη ή σαν να βγάζει φωτογραφία με το ζόρι. Εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό πράγματι ισχύει, υπάρχει κι άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό.

Υπάρχει εξήγηση και την δίνει ο καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Nicholas Jeeves. «Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι και όσοι ήταν στο χώρο της διασκέδασης». Αυτό άρχισε να διαδίδεται στους φωτογράφους ή οποίοι όχι μόνο δεν απαιτούσαν χαμόγελα αλλά έλεγαν σε πολλά… μοντέλα να είναι σοβαροί.

Τα χαμόγελα, ουσιαστικά, θεωρούνταν ότι παραβίαζαν τα όρια της ευπρέπειας. Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για «ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που… σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους».