Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση και πόσο ασφαλής είναι;

Η άνεση που προσφέρει η ασύρματη φόρτιση κάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία όλο και πιο δημοφιλή. Οι περισσότεροι καταναλωτές που αγοράζουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα ζητούν όλο και περισσότερο τους ασύρματους φορτιστές για τις συσκευές τους. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η ανησυχία έχει δύο διαστάσεις, αυτή που σχετίζεται με την ίδια τη συσκευή, αλλά και εκείνη με την υγεία του κατόχου της και όσων βρίσκονται κοντά στους ασύρματους φορτιστές.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς ασύρματη φόρτιση

Οι εφαρμογές για κινητά εξαντλούν την μπαταρία πάρα πολύ γρήγορα. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι αυτά που συνήθως είναι τα πιο απαιτητικά, όμως το ίδιο συμβαίνει και με γενικής χρήσης εφαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα η εφαρμογή του Zoom για βιντεοσυσκέψεις, η εφαρμογή της Pokerstars για παιχνίδια online, οι εφαρμογές EON TV και Cosmote TV για αθλητικά και τηλεόραση ή οι εφαρμογές του YouTube και του Netflix για streaming σειρών, ταινιών κλπ. Το αποτέλεσμα είναι το κινητό να χρειάζεται συνέχεια φόρτιση, ακόμα και πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Η ασύρματη φόρτιση είναι πολύ πιο πρακτική από τη χρήση καλωδίων. Απλά τοποθετείς τη συσκευή επάνω σε μία επιφάνεια και αυτή φορτίζει. Με τη χρήση καλωδίων δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και κυρίως αρκετές βλάβες στις υποδοχές και τα βύσματα που χρησιμοποιεί κανείς. Οι συγκεκριμένες βλάβες είναι από τις πιο κοινές που καλούνται να επιδιορθώσουν τα καταστήματα σέρβις.

Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση;

Τα μοντέρνα έξυπνα κινητά χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική επαγωγή για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το φορτιστή στο τηλέφωνο, κάτι που γίνεται ασύρματα με τη χρήση χάλκινων πηνίων. Θα πρέπει φυσικά η συσκευή να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και να χρησιμοποιηθεί κάποιο συμβατός φορτιστής.

Ένα γρήγορο μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά με το χάλκινο πηνίο όταν η συσκευή τοποθετηθεί στο φορτιστή, με αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν κλειστό κύκλο. Η μπαταρία φορτίζει από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται και μεταφέρεται μέσω της επαγωγής. Τα δύο Χάλκινα πηνία θα πρέπει να βρεθούν πολύ κοντά μεταξύ τους. Υπάρχουν και νεότερες τεχνολογίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τη φόρτιση σε μεγαλύτερη απόσταση, αλλά θα τις δούμε αρκετά αργότερα στην αγορά.

Photo, by Pixabay, Free for commercial use

No attribution required

Ποια είναι η επίδραση της ασύρματης φόρτισης στη συσκευή;

Υπάρχει μία αίσθηση σε πολλούς πως η ασύρματη φόρτιση κάνει κακό στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου. Αυτό είναι μύθος. Είναι γεγονός πως η ασύρματη φόρτιση προκαλεί τη δημιουργία περισσότερης θερμότητας, κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν πως αυτό είναι καταστροφικό για την μπαταρία. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης της θερμότητας, ενώ οι φορτιστές μπορούν να αυξομειώνουν την ταχύτητα φόρτισης για να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Όταν η θερμότητα ανεβαίνει, ο φορτιστής ρίχνει την ταχύτητα φόρτισης για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία. Βέβαια, η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται στην υπερθέρμανση του πηνίου και όχι της μπαταρίας. Έτσι -ούτως ή άλλως- δεν υπάρχει κίνδυνος για το κινητό.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η ασύρματη φόρτιση δεν επηρεάζει τους κύκλους φόρτισης της μπαταρίας, περισσότερο από τη μία απλή φόρτιση με καλώδια. Οι κύκλοι φόρτισης της μπαταρίας δεν έχουν άμεση σχέση με τον τύπο της φόρτισης, αλλά με τη συχνότητα της φόρτισης.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

Οι ασύρματοι φορτιστές εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που έχει αποδειχθεί πως είναι βλαβερή για το ανθρώπινο σώμα και την υγεία. Παρόλα αυτά, η ακτίνα εκπομπής είναι πραγματικά πολύ χαμηλή και η εκπομπή γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποδυναμώνεται εξαιρετικά γρήγορα με την απόσταση. Η μόνη προφύλαξη που πρέπει να παίρνει κάνεις είναι να μη χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του την ώρα που φορτίζει ασύρματα. Βέβαια αυτό είναι -ούτως ή άλλως- μη πρακτικό, καθώς θα πρέπει το τηλέφωνο να παραμείνει ακουμπισμένο στην επιφάνεια φόρτισης.

Photo, by Pixabay, Free for commercial use

No attribution required

Το βασικό μειονέκτημα της ασύρματης φόρτισης

Μη νομίζετε, όμως, πως τα πάντα είναι τέλεια όσον αφορά την ασύρματη φόρτιση. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας με το συγκεκριμένο τρόπο φόρτισης. Έρευνες έχουν δείξει πως κατά μέσο όρο η ασύρματη φόρτιση μας οδηγεί να καταναλώσουμε 47% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη φόρτιση με καλώδιο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πώς τα δείτε κάποια σημαντική αύξηση στον λογαριασμό ρεύματος, όμως εφόσον χρησιμοποιηθεί ευρύτερα η συγκεκριμένη τεχνολογία και όλος ο κόσμος φορτίζει τα τηλέφωνα του ασύρματα, θα υπάρξει αντίκτυπος στο περιβάλλον.