Σπύρος Ριζόπουλος: Η Θεσπρωτία έχει ανάγκη από οικιστική και τουριστική ανάπτυξη με ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Το πρόβλημα των ΤΟΕΒ δε λύνεται με ψέματα

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο από τα αιτήματα κατοίκων στις εκβολές του Καλαμά, όσο και από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν περιοχές Νατούρα κι έχουν να κάνουν με την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ηγουμενίτσα, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και τα αιτήματα των κατοίκων διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση γύρω από τον Καλαμά με βασικότερο στοιχείο την μεγαλύτερη οικιστική αξιοποίηση καθότι από τις τρεις ζώνες προστασίας που προβλέπονται στις δύο επιτρέπονται οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις.

Κατά τον ίδιο οι προβλέψεις αυτές από μόνες τους δεν είναι πρόβλημα για την περιοχή, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί αν δεν υπάρξουν σαφείς κανόνες.

«Η Ελλάδα δεν φημίζεται για την οργάνωσή της στα πολεοδομικά ζητήματα. Περιοχές με απίστευτο κάλος έχουν παραδοθεί χωρίς μέτρα και σταθμά στις ορέξεις συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο Καλαμάς είναι μεν αναξιοποίητος αλλά οι οικιστικές και τουριστικές δραστηριότητες θέλουν μεγάλη προσοχή. Πρέπει να αποφύγουμε τα εκτρώματα. Δεν λέμε όχι στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη αλλά να γίνουν όλα με οργανωμένο σχέδιο πολεοδομικό και ρυθμιστικό. Για παράδειγμα στην μελέτη υπάρχει η περιοχή της Λυγιάς Ηγουμενίτσας όπου χρειάζεται ειδική εξέταση γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένας πρότυπος οικισμός».

Παράλληλα, ο κ. Ριζόπουλος έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες ανάγκες στέγασης και μάλιστα για στελέχη εταιριών με αυξημένα εισοδήματα.

«Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο γιατί ανάπτυξη λιμανιού οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τον Καλαμά καθώς και οι ατελέσφορες λύσεις για το βιοτεχνικό πάρκο είναι μεταβλητές που δημιουργούν νέες συνθήκες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Αν βαδίσουμε σωστά ο συνδυασμός της ύπαρξης μελετών για τον Καλαμά και η ανάπτυξη του λιμανιού απαιτούν νέα πολεοδομική αντίληψη υπέρ της ανάπτυξης αλλά και της αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας», κατέληξε.

Για τους ΤΟΕΒ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Παραμυθιάς λόγω της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, ο κ. Ριζόπουλος μίλησε για την ανάγκη ξεκάθαρων λύσεων.

«Στην Ήπειρο με τους ΤΟΕΒ είμαστε στο ‘’και πέντε’’ αφού υπήρξαν 4 διακανονισμοί των χρεών τα τελευταία 5 χρόνια με ελκυστικούς όρους, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν. 400 ΤΟΕΒ υπάρχουν στην Ελλάδα και οι μόνοι που έχουν προβλήματα είναι στην Ήπειρο», σημείωσε αρχικά, για να συμπληρώσει:

«Το πρόβλημα είναι αρχικά διαρθρωτικό γιατί όταν φτιάχτηκαν οι υποδομές στόχος ήταν η παροχή νερού σε μεγάλες εκτάσεις οι οποίες όμως σήμερα δεν καλλιεργούνται την ίδια ώρα που το κόστος παραμένει το ίδιο. Άρα βελτίωση με τα νέα δεδομένα δεν έγινε. Οι λύσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ευκαιριακές και δεν πέτυχαν. Αν είχαν πετύχει δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.  Όσες ρυθμίσεις και να γίνουν το πρόβλημα θα επιστρέφει».

Παράλληλα σημείωσε ότι όσο οι ΤΟΕΒ και μερίδα αγροτών θεωρούν ότι η λογική του περιφερειάρχη «ανοίξτε τις κάνουλες, ποτίστε, μην πληρώνετε και θα καθαρίσω εγώ», το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

«Η λύση που προτείνεται από τον ‘’αγρότη της χρονιάς 2022’’ στηρίζεται ψέμα. Ψέμα από τον περιφερειάρχη προς τους αγρότες ότι μπορεί να υπάρχει λύση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως μια προεκλογική ευκαιρία από την ίδιο άνθρωπο που το δημιούργησε.

Χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με δημιουργία υποδομών ενέργειας, αλλαγή αντλιοστασίων για μείωση κόστους και συνέπεια στην αποπληρωμή χρεών.

Την επεξεργαζόμαστε και θα την παρουσιάσουμε στο πρόγραμμα μας αναλυτικά μετά τις εθνικές εκλογές», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

***

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του σε περίπτωση που εκλεγεί περιφερειάρχης, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από το τι θα έχει παραλάβει.

«Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή που η λύση τους εξαρτάται από τη διάθεση των πόρων που υπάρχουν. Πρέπει να δω τι θα παραλάβω για να γνωρίζω τα καθαρά νούμερα και να τα βάλω σε μια σειρά.

Από τις περιοδείες μας βλέπω ότι υπάρχουν ζητήματα φτώχειας. Σε αυτή την Ήπειρο ζούμε κι όχι των 50 διαπλεκόμενων που κάνουν ότι θέλουν. Εμένα δεν με κρατάει κανείς στην Ήπειρο και οι επιλογές μου θα γίνουν με γνώμονα τους ηπειρώτες κι όχι αυτούς που θέλω να εξυπηρετήσω, όπως κάνουν άλλοι μέχρι σήμερα», κατέληξε.