Συνέντευξη Γ. Στάνκογλου στο ipeirotika.gr: Έρχεται στα Γιάννενα με τον Προμηθέα Δεσμώτη

Μια από τις πιο δυνατές φετινές θεατρικές παραστάσεις έρχεται στα Γιάννενα στις 24 Ιουλίου και είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης.

Στο ρόλο του Προμηθέα, ο Γιάννης Στάνκογλου για ακόμη μια φορά καθηλώνει το κοινό ενώ οι κριτικές στις πόλεις που έχει ήδη κάνει περιοδεία η παράσταση είναι παραπάνω από διθυραμβικές. Ο Γιάννης Στάνκογλου μίλησε στο ipeirotika.gr για την παράσταση, το θέατρο μετά το δύσκολο χειμώνα που διανύσαμε αλλά και τις τηλεοπτικές παραγωγές που παρουσιάζουν σταδιακά ένα νέο πρόσωπο στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Ελένη Αρλετή 

  • Ας μιλήσουμε για τον Προμηθέα. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα υποκριτικά δύσκολο έργο, έχουμε μάθει από τις έως τώρα παραστάσεις που έχουν γίνει ότι είναι και σωματικά απαιτητικό. Πόσο διαφορετική είναι αυτή η παράσταση σε σχέση με άλλες;

Είναι πράγματι κάτι πολύ διαφορετικό και είναι απαιτητική η συγκεκριμένη παράσταση γιατί είμαι ανεβασμένος σε μια κολώνα, ας το πούμε έτσι, ενός τετραγωνικού δεμένος στα χέρια με σχοινιά και γενικώς δεν υπάρχει εκτόνωση σωματική στο συγκεκριμένο έργο, στον ήρωα που υποδύεται τον Προμηθέα. Οπότε είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει μέχρι τώρα αλλά παρ’ όλα αυτά νιώθωντας και την προσήλωση του κοινού και νιώθωντας ότι είμαι σε μια παράσταση που εκτός από τιότι αρέσει στο κοινό, με αντιπροσωπεύει και μένα πάρα πολύ, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να λέω τα λόγια του Αισχύλου στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου του Μπλάνα και φυσικά τη σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και με τη φοβερη μουσικη που έγραψε ο Φώτης ο Σιώτας.

  • Γενικότερα κάνετε δύσκολους ρόλους και απαιτητικούς και σκληρούς αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Έχουμε δει όμως και έναν κόντρα ρόλο τελευταία. Θέλετε να κάνετε κι άλλους τέτοιους ρόλους, κι άλλες κωμωδίες ή τελικά σας ταιριάζει πιο πολύ το πιο σοβαρό;

Όχι δεν νομίζω! Είναι μεγάλη μου χαρά το να έρχομαι από το έναν ρόλο στον άλλο και να είναι όσο γίνεται πιο διαφορετικός ο ένας από τον άλλον. Αγαπάω την τραγωδία, λατρεύω και την κωμωδία  απλώς ειναι και πώς έρχονται οι καιροί και πώς έρχονται οι προτάσεις και οι συνεργασίες και το τι έχω ανάγκη κι εγώ ανά διαστήματα.

  • Αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε θέατρο ή τηλεόραση;

Δεν το συζητάω, θέατρο! Θέατρο με περισσότερα χρήματα (γέλια)

  • Ήταν μια δύσκολη συγκυρία και για τους ηθοποιούς και για το κοινό που στερήθηκε όλο αυτό το διάστημα τα πολιτιστικά δρώμενα. Έχετε κάνει ήδη κάποιες παραστάσεις. Έχει ανταποκριθεί ο κόσμος όπως περιμένατε;

Έχει ανταποκριθεί πάρα πολύ. Κάναμε πρεμιέρα στην Κρήτη γιατί είναι συμπαραγωγός το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης μαζί με το Θέατρο Πορεία και κάναμε εκεί αρκετές παραστάσεις, ήμασταν sold out και μου κάνει εντύπωση ότι ένα τόσο κλασικό έργο που δε θεωρείται και από τα εύκολα έργα όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης καθηλώνει το κοινό για περίπου μιάμιση ώρα και πραγματικά το χαιρόμαστε και εμείς πάρα πολύ. Είναι σαν μια ιεροτελεστία ενός εφιάλτη αυτή η παράσταση η οποία κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και νομίζω ότι βάζουμε το κοινό σε αυτό τον κόσμο σε αυτό τον κόσμο και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί όλους. Το ίδιο θεωρώ ότι θα γίνει και στα Γιάννενα.

  • Όσον αφορά την τηλεόραση, παρατηρούμε ότι έχει γίνει μια στροφή σε πολύ καλές παραγωγές, έχετε συμμετάσχει στις Μέλισσες οπότε το γνωρίζετε καλά αυτό. Ίσως οι Μέλισσες αποτέλεσαν τη σειρά η οποία έχει επηρέασει την πορεία και άλλων παραγωγών; 

Το επίπεδο των τηλεθεατών έχει αλλάξει. Βλέποντας και ξένες σειρές και Netflix και ΕΡΤflix νομίζω ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον να βλέπει πολύ σοβαρή μυθοπλασία και πολύ… σοβαρή κωμωδία, να είναι σύγχρονη με κάποιο τρόπο. Θα δούμε και φέτος ωραίες σειρές απ΄ό,τι έχω μάθει. Και η ΕΡΤ κάνει διάφορα και το Mega ρισκάρει με διάφορα πράγματα πιο σύγχρονα και νομίζω ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δούμε κάτι καλύτερο στην τηλεόραση και όσο γίνεται αυτά τα σκουπίδια τα reality σιγά – σιγά θα σταματήσουν.

  • Πράγματι ο κόσμος θέλει να δει κάτι άλλο πέρα από reality.

Βεβαίως! Μα τα reality δεν σου παίρνουν ούτε τη στεναχώρια δε σου δίνουν καμία τροφή για να αντέξεις.

 

Όπως μας είπε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στάνκογλου έρχεται για παράσταση στα Γιάννενα και σίγουρα ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι μια από αυτές που θα καθηλώσει το κοινό.

*Η παράσταση στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΕΗΜ Φρόντζου.

 

Μερικά λόγια για την παράσταση…

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.

Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη δεύτερη παρουσία του στο Θέατρο του Πολυκλείτου, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και το Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο.

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει:

Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου

Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου

Επιστημονική συνεργάτης: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη

Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου

Κράτος: Άρης Μπινιάρης

Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής

Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε

Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης

Ιώ: Ηρώ Μπέζου

Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης

 

ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά)

Αντριάνα Αντρέοβιτς

Δήμητρα Βήτα

Φιόνα Γεωργιάδη

Κατερίνα Δημάτη

Γρηγορία Μεθενίτη

Ελένη Μπούκλη

Νάνσυ Μπούκλη

Δώρα Ξαγοράρη

Λεωνή Ξεροβάσιλα

Αλεξία Σαπρανίδου

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects)

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστεί στις 20, 21 & 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Παραγωγή: Θέατρο Πορεία, Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Info προπώλησης: www.poreiatheatre.com

Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν κατά της διασποράς της covid 19.