Αποχωρεί και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Η δήλωσή της

Με βαθιά λύπη και βαρύ συναίσθημα αποχωρώ σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εδώ και 32 χρόνια, από την ίδρυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχα στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι με όλους τους δυνατούς τρόπους – από απλό μέλος μέχρι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κι από βουλευτής μέχρι υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, μαζί με σημαντικούς συντρόφους και σημαντικές συντρόφισσες, ήμουν παρούσα στις νίκες και τις ήττες, στις χαρές και τις ματαιώσεις, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς. Στην παραγωγή πολιτικής, στην καθημερινή ζωή του κόμματος και πάντα πλάι στους πολίτες των Ιωαννίνων. Το 2015 κοινώνησα την  ελπίδα της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς», η οποία παρά τους επώδυνους συμβιβασμούς, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, να δημιουργήσει ασφαλή δημοσιονομικό χώρο και να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως στη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, συμμετείχα στη διεύρυνση του κόμματος και τη καθημερινή διάχυση των θέσεων του σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, σήμερα αδυνατώ να συμμετάσχω στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην άνευ όρων μετακίνηση προς το «κέντρο» και τη διαγραφή της αριστερής κουλτούρας, ιστορίας και πρακτικής. Αδυνατώ να συναινέσω στην αποκαθήλωση του θετικού κυβερνητικού
μας έργου και τον επικοινωνιακό ευτελισμό κάθε δύσκολης μάχης που δώσαμε εντός και εκτός της χώρας τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Δεν ανέχομαι την ποδοπάτηση της εσωτερικής δημοκρατίας και τη σκόπιμη καλλιέργεια τοξικού λόγου, φτάνοντας στο σημείο να μετατραπούν οι πολιτικές διαφωνίες σε θεωρίες συνωμοσίας περί «υπονομευτών» και «5 ης φάλαγγας». Δε μπορώ επίσης να αποδεχτώ την αντικατάσταση
του προγραμματικού λόγου από τη σκανδαλολογία και τις εύκολες υποσχέσεις. Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίζαμε, έχει ήδη κλείσει. Η νέα ηγεσία επιχειρεί καθημερινά να μετατοπίσει το κόμμα από τις συλλογικές μας θέσεις, τις αρχές και την ιστορία μας. Πρόκειται για μετατοπίσεις που γίνονται ορατές από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που απασχολούν των ευρωπαϊκό προοδευτικό Τύπο και είναι αντιληπτές από την πλειοψηφία της εκλογικής μας βάσης. Της βάσης που με επέλεξε να εκπροσωπήσω την κοινωνία των Ιωαννίνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκάθαρες θέσεις και με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μια συνθήκη πουδυστυχώς δεν υφίσταται πλέον.

Αποχωρώ λοιπόν από ένα κόμμα που έχασε τον προορισμό του και συνεχίζω στην ίδια διαδρομή, αυτήν την ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με μούδιασμα, αλλά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό πως ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, μαζί με χιλιάδεςσυντρόφισσες και συντρόφους που αποχωρούν και αναπνέουν ξανά. Είναι μια απόφαση  δύσκολη, αλλά αναγκαία για την επόμενη ημέρα, για την Αριστερά και την πολιτική, για την κοινωνία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου που πρέπει να σταθεί όρθια. Με ειλικρίνεια και σεβασμό κοιτώ τους πολίτες στα μάτια. Όσα είπαμε στο πρόσφατο  παρελθόν ισχύουν και όσα χρειάζεται να πούμε θα τα βρούμε ξανά μαζί. Η μάχη συνεχίζεται και προσωπικά δε σταματώ να αγωνίζομαι για να έχουν φωνή όλες και όλοι, για να κοινωνήσω ξανά την ελπίδα από κοινού με τους συμπολίτες μου, για να προκόψει ο τόπος μας και η νέα γενιά.

Μερόπη Τζούφη
βουλευτής Ιωαννίνων
_ _
πρώην υφυπουργός Παιδείας
πρώην μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
πρώην αναπλ. τομεάρχης Παιδείας