Στην αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, το κομμάτι των χιλιομέτρων που αυτό έχει διανύσει ενδιαφέρει τους περισσότερους αγοραστές.
Δεν αποτελεί απλώς ένα στοιχείο που θα εξετάσουν, αλλά καθοριστικό παράγοντα για την τελική τους επιλογή. Πόση σημασία έχει, τελικά; Μπορεί ένα μεταχειρισμένο με λίγα χιλιόμετρα να είναι… άχρηστο, ενώ ένα άλλο, που έχει διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες, να είναι καλό; Όπως στα περισσότερα ζητήματα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Για παράδειγμα, δεν γίνεται κανείς να έχει την απαίτηση να πάρει οικογενειακό μοντέλο δεκαπενταετίας και να έχει 60.000 χιλιόμετρα.
Είναι προφανές ότι ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από οικογένεια, θα έχει τις φθορές του, αλλά και τα χιλιόμετρά του, αφού τα ταξίδια είναι μέσα στο ρεπερτόριό του. Το πόσο καλοσυντηρημένο θα είναι, εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Και τελικά, αυτό είναι που έχει και την περισσότερη σημασία. Για να το εξηγήσουμε με απλό τρόπο, σκεφτείτε τις ώρες λειτουργίας και την καταπόνηση. Ένα αυτοκίνητο πόλης με 75.000 χιλιόμετρα, το οποίο πολύ σπάνια έβγαινε σε ανοικτό δρόμο και τις περισσότερες ώρες που δούλευε, ήταν… κολλημένο στην κίνηση, έχει λειτουργήσει περισσότερες ώρες από ένα άλλο όχημα με 140.000 χιλιόμετρα που χρησιμοποιούταν κυρίως για ταξίδια.
Πώς ο τρόπος χρήσης επηρεάζει την κατάσταση του μεταχειρισμένου
Όταν είμαστε στον αυτοκινητόδρομο, μπορεί να καλύπτουμε ακόμη και 100-130 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ μέσα στην κίνηση της πόλης, είναι ζήτημα αν πραγματοποιήσουμε 20-25 χιλιόμετρα σε μια ώρα κίνησης. Σε δεύτερο στάδιο, ας αναλύσουμε το κομμάτι της φθοράς. Ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με 2.500 rpm στο στροφόμετρο και 120 km/h στο κοντέρ, έχει ξεκούραστη, άνετη λειτουργία χωρίς καταπονήσεις. Ένα άλλο, το οποίο κινείται με πρώτη-δευτέρα-νεκρά μέσα στην πόλη, φθείρεται πολύ περισσότερο από τις συνθήκες. Αν για παράδειγμα, είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο ίδια αυτοκίνητα, ένα με 75.000 km μόνο μέσα στην πόλη και ένα με 140.000 km, μόνο εκτός πόλης, είναι βέβαιο ότι θα επιλέγαμε το δεύτερο.
Ούτε καταπονήσεις στον κινητήρα, ούτε στο κιβώτιο, ούτε καν σε δευτερεύοντα συστήματα. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι χρήση έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Και αν γράφει ότι «όλα τα χιλιόμετρα έγιναν στην εθνική», μπορεί απλά να είναι μια… καραμέλα για να πουλήσει το αυτοκίνητό του. Ένα έμπειρο μάτι, μπορεί να διακρίνει κάποιες ενδείξεις για τον τρόπο που χρησιμοποιούσε ένα όχημα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι κάνεις μια καλή αγορά είναι να ελέγξεις τα διαστήματα των service, τη φθορά σε επί μέρους σημεία του αυτοκινήτου και να παρατηρήσεις τυχόν… ύποπτα στοιχεία.
Τα σημάδια που φανερώνουν το παρελθόν
Ένα αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι η χρήση του ήταν τα ταξίδια, θα ήταν παράλογο να έχει αλλάξει δίσκο-πλατό στις 80.000 χιλιόμετρα. Τα εξαρτήματα της μετάδοσης συνήθως ξεπερνούν τις 300.000 χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα που γράφουν συνεχώς χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, επειδή ο οδηγός κάνει πολύ περιορισμένη χρήση. Σκεφτείτε ότι το συνηθέστερο σενάριο οδήγησης είναι να μπει η μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο και να μείνει εκεί, μέχρι να πρέπει να επιβραδύνει για έναν σταθμό διοδίων, παραδείγματος χάρη. Μπορεί να διανύσει ακόμη και 80, 100 χιλιόμετρα χωρίς να πατηθεί ο συμπλέκτης, επειδή απλά δεν χρειάζεται.
Μέσα στην πόλη, το αριστερό πεντάλ πατιέται… κάθε δευτερόλεπτο από τον οδηγό, καθώς χρειάζεται συνεχώς να αλλάζει σχέσεις. Αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβει κάποιος ότι τα χιλιόμετρα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν όλοι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει στον νέο αγοραστή τον τρόπο που λειτουργούσε το όχημα στα χέρια του προηγούμενου ιδιοκτήτη.
Συνεπώς, ο κόσμος θα συνεχίσει να κοιτάζει τα διανυθέντα χιλιόμετρα όταν αναζητά νέο αυτοκίνητο και πολλά… ρημάδια με λίγα χιλιόμετρα θα αλλάζουν χέρια πολύ πιο εύκολα από ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο, με μεγαλύτερο νούμερο στο οδόμετρο. Εννοείται, ότι αυτή είναι και η αφετηρία του προβλήματος με τα γυρισμένα χιλιόμετρα που συναντάμε σε πολλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Φαινόμενο που έχει περιοριστεί σημαντικά, είναι η αλήθεια, λόγω της καταλυτικής απόφασης να αναγράφεται η ένδειξη του χιλιομετρητή σε κάθε δελτίο τεχνικού ελέγχου των ΚΤΕΟ.