Μονή Κηπίνας: Το ιδιαίτερο, θαυμαστό «Μετέωρο» της Ηπείρου

Η Μονή Κηπίνας, τοποθετημένη πάνω σε έναν ψηλό βράχο προκαλεί πάντα εντύπωση με την παρουσία της.

Τα γύρω βουνά σου προκαλούν δέος, ο ήλιος λαμπυρίζει πάνω στους βράχους. Κι αν δεν κοιτάξεις καλά, δύσκολα εντοπίζεις τη Μονή Κηπίνας, ένα μοναστήρι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στο βράχο. Σαν να είναι δεμένη με αυτόν. Σαν να δημιουργήθηκε κι αυτό με τις διαβρώσεις και τις αλλαγές στους σχηματισμούς των βράχων. Το τοπίο είναι συγκλονιστικό.

Πού βρίσκεται η Μονή Κηπίνας

Το ιδιαίτερο αυτό μοναστήρι βρίσκεται λαξευμένο σε μια πλαγιά των Τζουμέρκων, σε έναν απόκρημνο βράχο στην Ήπειρο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες το οποίο, επίσης, είναι μοναδικής ομορφιάς. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα σκαλισμένο στο βράχο μονοπάτι και μια ξύλινη γέφυρα. «Λισιά» τη λένε στην Ήπειρο. Αυτή η γέφυρα, μάλιστα, παλιά ήταν κινητή. Οι μοναχοί την χρησιμοποιούσαν ως εξής: Την άνοιγαν όταν ήθελαν να φύγουν ή να δεχτούν κάποιον και την ανέβαζαν για να προστατευτούν από επιδρομές. Ήταν, έτσι, απόλυτα απομονωμένοι στο πέτρινο καταφύγιό τους.

Η ιστορία του μοναστηριού

Η Μονή Κηπίνας θεωρείται ότι χτίστηκε κάπου τον 13ο αιώνα. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της αποδίδεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε κοντινή απόσταση, δίπλα στο ποτάμι. Φτάνοντας θα σε υποδεχτούν τρεχούμενα νερά που σου δημιουργούν την αίσθηση της γαλήνης και μια βρύση που κελαρίζει. Μπαίνοντας μέσα στο μοναστήρι, ιδιαίτερη εντύπωση θα σου προκαλέσει το καθολικό του μικρού ναού, μέσα στο μοναστήρι, το οποίο είναι σμιλεμένο κυριολεκτικά στο βράχο. Οι αγιογραφίες του μοναστηριού χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Εκτός από το καθολικό στο μοναστήρι υπάρχουν, επίσης, τα τρία κελιά και ο εξώστη;, όλα τους λαξευμένα στην κακοτράχαλη, βουνίσια επιφάνεια.

Τι άλλο θα δεις στην περιοχή

Χωριά! Όμορφα, μικρά, προσεγμένα χωριά. Κάνε στάση με το αυτοκίνητο σε όλα τους για να θαυμάσεις την ομορφιά τους. Συρράκο, Καλαρρύτες, Πράμαντα είναι μερικά από τα πιο φημισμένα και όχι άδικα. Εξοπλίσου με φωτογραφική μηχανή και θαύμασε το μεγαλείο της φύσης.