Παραδοσιακή ηπειρώτικη κρεατόπιτα της Πρωτοχρονιάς

Η ηπειρώτικη κρεατόπιτα είναι μια από τις πιο κλασικές αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές της Πρωτοχρονιάς.

Όπως προστάζει το έθιμο σε πολλές περιοχές της Ηπείρου η κρεατόπιτα είναι αυτή που κρύβει το φλουρί, δηλαδή η βασιλόπιτα. Την κρεατόπιτα θα τη βρούμε με παραλλαγές σε ολόκληρη την Ήπειρο. Στο ipeirotika.gr διαλέξαμε μια από τις αγαπημένες μας συνταγές. Ειναι της κ. Λίτσας από την Κόνιτσα.

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

μια κουταλιά ξύδι

2 αυγά

2 κουταλιές λάδι

λίγο αλάτι

νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό χοιρινό ή κοτόπουλο καθαρισμένο

4-5 κρεμμύδια

λάδι για το τσιγάρισμα

ζωμός από το μαγειρεμένο κρέας

Εκτέλεση

Για το φύλλο, ανατακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και ανοίγουμε το κάθε ένα με πλάστη σε λεπτά φυλλά. Τα 7 από τα 8 φύλλα φύλλα τα βάζουμε να ψηθούν ίσα ίσα να πάρουν ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Εντωμεταξύ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα κρεμμύδια, τα τσιγαρίζουμε ίσα ίσα να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το κρεάς σε κομμάτια (αν είναι κοτόπουλο το βάζουμε ολόκληρο) και προσθέτουμε βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε. Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομματάκια. 

Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε το άψητο φύλλο, ρίχνουμε πάλι λίγο λάδι και κόβουμε σε κομματάκια τα μισά φύλλα από τα ψημένα και τα ρίχνουμε από πάνω. Από πάνω ρίχνουμε το κρέας χωρίς το ζωμό και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα πάλι σε κομμάτια σπασμένα για να καλυφθεί το κρέας. Το βάζουμε λίγο ξανά στο φούρνο ίσα-ίσα να ζεσταθεί και ανά διαστήματα ρίχνουμε τον ζωμό με την κουτάλα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο. Αυτό το κάνουμε περίπου 3 φορές. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο ξερό δυόσμο από πάνω.

Συνολικά το ψήσιμο θα χρειαστεί 1 ώρα.