Παραδοσιακή πρασοτυρόπιτα της γιαγιάς Ελένης

Η γιαγιά Ελένη από τη Δημόκορη Πωγωνίου Ιωαννίνων μοιράζεται μαζί μας την παραδοσιακή της πρασοτυρόπιτα!

Υλικά

Για το φύλλο

1/2 μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μια κουταλιά ξύδι

2 κουταλιές λάδι

λίγο αλάτι

νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη

Για την γέμιση:

1 κιλό πράσα

1 κούπα τυρί φέτα (ή μισή φέτα, μισό ανθότυρο)

2/3 της κούπα λάδι

1 ποτηράκι του κρασιού τραχανά (ή ρύζι)

άνηθο, μάραθο, δυόσμο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Για το φύλλο, ανατακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και ανοίγουμε το κάθε ένα με πλάστη σε λεπτά φυλλά.

Για τη γέμιση, αρχικά κόβουμε τα πράσα σε κομμάτια και αφού τα ζεματίσουμε, τα στραγγίζουμε.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα πράσα την φέτα, τον άνηθο, το μάραθο, τον δυόσμο και τον τραχανά (τον έχουμε βάλει νωρίτερα σε νερό για 10 λεπτά για να μουλιάσει). Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και την μισή ποσότητα λάδι. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχουμε αλείψει με λάδι.

Έπειτα βάζουμε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζουμε τα τρία φύλλα τα οποία έχουμε λαδώσει. Χαράσουμε την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.