Παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα


Υπάρχουν πολλές συνταγές για σπανακόπιτα αλλά η ηπειρώτικη και οι τοπικές παραλλαγές της πάντα ξεχωρίζουν.

Μια από αυτές μας έρχεται από το Πωγώνι Ιωαννίνων και μια παλιά νοικοκυρά που την φτιάχνει 40 χρόνια τώρα…

Υλικά

Για το φύλλο

1/2 μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές λάδι

μια κουταλιά ξύδι

λίγο αλάτι

νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη

Για την γέμιση:

1 κιλό σπανάκι

2 πράσα

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κούπα τυρί φέτα (και λίγο περισσότερο αν σας αρέσει το τυρί στην πίτα)

2/3 της κούπας λάδι

1 ποτηράκι του κρασιού τραχανά

άνηθο, μάραθο, δυόσμο, μυρώνια

αλατοπίπερο

σπανακοπιτα ηπειρώτικη

Εκτέλεση:

Αρχικά για να κάνουμε το φύλλο, ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και ανοίγουμε το κάθε ένα σε λεπτά φύλλα με έναν πλάστη.

Για τη γέμιση.

Αρχικά αφού έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά το σπανάκι, το κόβουμε κομμάτια και αφού τα ζεματίσουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, τα στραγγίζουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, την φέτα, τον άνηθο, το μάραθο, τον δυόσμο, τα μυρώνια και τον τραχανά (τον έχουμε βάλει νωρίτερα σε νερό για 10 λεπτά για να μουλιάσει). Προσθέτουμε έπειτα το αλάτι και το πιπέρι και την μισή ποσότητα από το λάδι. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχουμε αλείψει με λάδι.

Έπειτα βάζουμε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζουμε τα τρία φύλλα τα οποία έχουμε λαδώσει. Χαράσουμε την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Καλή επιτυχία!